Basistræner Uddannelsen er skudt i gang!

De første tilmeldinger til Esport Danmark og DGI’s nye fælles træneruddannelse er tikket ind. 11 kurser er i øjeblikket slået op over hele landet.Selvom esport er en relativ ny aktivitet i foreninger, på efterskoler og ungdomsuddannelser, er der både masser af erfaring og forskningsbaseret viden at trække på i den nye træneruddannelse, som Esport Danmark og DGI søsatte ved årsskiftet 2023.

Den nye træneruddannelse er udviklet i samarbejde mellem de to organisationer, og bygger på nyeste viden inden for gaming-pædagogik og anbefalinger fra børneidrætten. Samtidig giver uddannelsen trænere nye redskaber, der gør det lettere og sjovere at være esportstræner i en forening, på en efterskole, i en ungdomsklub etc.

”Vi ville gerne kombinere de erfaringer, vi har indsamlet gennem årene, med den nyeste teori og praksis til en ny træneruddannelse, som kan give mere tidssvarende og praksisnære redskaber og viden,” siger Rico Corneliussen, direktør i Esport Danmark.

Den nye træneruddannelse bygger blandt andet på ny forskning om børneidræt og træningsmiljøer i esport fra et lærings- og dannelsesperspektiv. Og så er uddannelsen tilpasset efter erfaringer og tilbagemeldinger fra over 1500 deltagere på den tidligere grunduddannelse.

”Den er skræddersyet efter de inputs, vi har fået gennem tiden i DGI. Eksempelvis åbner vi for et onlineforum for trænere, gratis workshops og masser af træningsrettet materiale, som kan anvendes direkte i esportstræningen fremover,” siger Mikkel Brilner, der er esportskonsulent i DGI Nordsjælland og som har været med til at udvikle den nye træneruddannelse.

Springbræt til videre udvikling

Den nye træneruddannelse inden for esport er opbygget af tre særskilte kurser – Basistræner 0, 1 og 2. Basistræner 0 er for dem, der er helt nye i et esports træningslokale og har brug for en kort introduktion til esportstræning. Det kunne være forælderen, der mangler lidt basal viden om esport, gaming og god træningskultur.

Har man allerede erfaring som esportstræner, er det oplagt at starte på Basistræner 1 og bygge oven på de grundlæggende aspekter i trænergerningen i esport. Det sidste trin – Basistræner 2 – udbydes allerede i efteråret 2023, og der arbejdes helt aktuelt med de sidste detaljer omkring indholdet, fortæller Mikkel Brilner fra DGI. Samlet set er det håbet at kunne klæde både nye og rutinerede trænere på til at gøre esporttræningen endnu mere givende i foreninger, klubber og skoler, og måske samtidig være et springbræt videre.

”Træneruddannelsen skal bane vejen for de mange muligheder, der efterhånden er i esporten. Vi ved, at trænergerningen og ikke mindst en god træneruddannelse kan være det bedste fundament for ens videre rejse inden for esport,” siger Peter Christensen, projektleder i Esport Danmark.

”Vi ved, at mange af dem, der har taget en træneruddannelse inden for esport, har haft gavn af den i andre sammenhænge. Det kan være som et springbræt videre i professionel sammenhæng i andre esportsorganisationer, men også til eksempelvis lærer- eller pædagogstuderende i ungdomsklubber, SFO eller på efterskoler,” supplerer Mikkel Brilner.

Der er 214 foreninger i Danmark, der har esport som aktivitet. Derfor håber de to esportsorganisationer, at den nye træneruddannelse kommer bredt ud i hele landet, så mange flere trænere bliver klædt på til at kunne skabe fantastiske træningsmiljøer for de børn og unge, der går til esport i deres lokale forening. I øjeblikket er 11 kurser slået op i byer som Randers, Ringsted, Holbæk og Sønderborg.

Tilmelding: https://www.dgi.dk/esport/arrangementer/traenerkurser-og-uddannelser/basistraeneruddannelsen?fbclid=IwAR1gNR8dDSclGc20_kg5pBcEp75azR_593kc-kE-nQI_GjDpvMQNEPAmuN4