Esporten har fundet sin vej ind på skoleskemaet på tværs af alle aldersgrupper. Der er esportstilbud i folkeskoler, efterskoler, højskoler, aftenskoler, ungdomsuddannelser, erhvervsuddannelser og videregående uddannelser. Men særligt et sted opleves der en uforbeholden overraskelse over esportens mange sekundære effekter; på STU-området.
Mange tilbud til unge med autisme, ADHD, indlæringsvanskeligheder, fysiske handicap mv. oplever at esporten giver dem en støtte i skolen. Både trivsel, læring og relationerne blomstre med esporten som en del af skoleskemaet.
Oneway Esport arbejder med kobling af skole, læring og esport, og udtaler om deres STU-tilbud;
“Mange af vores unge er interesserede i computerspil og kan fordybe sig i timevis. Traditionelt har dette været set som en distraktion i forhold til læring og deltagelse i undervisningen. Mange undervisere og familier har haft konflikter med de unge omkring dette, og på den måde er deres interesse i mange tilfælde blevet en kilde til skyld, skam og givet dem oplevelse af udstødelse”.
Det er synd og skam, da der ligger en masse potentiel læring for både elever og lærer. Både på det relationelle, i forhold til trivsel og i det fagstof de unge gerne skal lære. Lasse forklarer opfølgende at deres forventninger til forløbene i allerhøjeste grad bliver indfriet;
“Med en holistisk tilgang til læring, hvor trivsel, personlig udvikling, faglig- samt kompetenceudvikling er i fokus, er det vores håb, at eleverne generelt udvikler lysten til et langt liv med læring og bevægelse.” og tilføjer at de arbejder med frem visionsmål;
- Give eleverne et skoletilbud med større læringsmæssigt udbytte end de traditionelle tilbud.
- Højne elevernes selvværd gennem opgaver og aktiviteter de forventer de kan mestre og som samtidig udfordrer og pirker til deres interesse.
- Udvikle redskaber til at strukturere processer.
- Give eleverne mulighed for, at udvikle kompetencer som kan lede til en karriere eller beskæftigelse.
- Give eleverne lyst til livslang læring og sundhed.
Efter første halvår udtaler forældre til et af børnene også;
“Nu har vores søn deltaget i sin nye esportsklasse i et halvt skoleår, og fra dag 1 er han kommet glad hjem hver dag. Han får ikke længere medicin for sin manglende evne til at koncentrere sig, og det forlyder, at han samarbejder med både undervisere og resten af klassen. Vi er dybt taknemmelige.”
I den anden enden af landet, arbejder HYDR Esport også med STU-tilbud. Noget som har været fast inventar hos dem, siden starten af 2018.
De fortæller at esport som undervisning har vist sig særledes effektivt og engagerende for STU-elever. Der tages højde for den enkelte elev kombineret med undervisning gennem spil, hjælper det eleven med at holde fokus på faget i længere tid. Deltagerkvotienten er høj under hele forløbet, og eleverne prioriterer undervisning med esport.
”Vi har fokus på rummelighed og tilrettelægger træningssessioner ud fra de unges individuelle præmisser – nogle ønsker at indgå i et team, mens andre har det bedre med at spille lidt for sig selv. Det vigtigste er, at alle får en positiv og tryg oplevelse.”- Victor Fenger Bruun de Neergaard
9 STU-skoler har benyttet sig af esport som undervisning hos HYDR. Undervisningen har været forløb på alt mellem fire uger til et fuldt kalenderår, hvor eleverne modtager undervisning fast en gang om ugen. I små hold med én underviser til fem elever har underviseren mulighed for at holde intensiv fokus med hver enkelt elev med højde for de individuelle forskelle, eleverne har.
”Vi lægger en plan med skolens undervisere med individuelle læringsmål for eleverne. Eksempelvis tage beslutninger, samarbejde, at gøre plads til andre, kommunikation, lære at fejle og praktiske elementer som at lære at mestre mus og tastatur.” – Victor Fenger Bruun de Neergaard
En af skolerne, som har benyttet sig af den særligt tilrettelagte undervisning i esport hos HYDR, er Unges Uddannelsescenter i Bagsværd. Undervisningsforløbet med Unges startede i 2018, hvor 5 elever kom en gang om ugen i seks måneder. Sidenhen er holdet vokset til 6-10 elever, og Unges booker undervisning til hele året.
“HYDR’s STU-forløb har forbedret elevernes evne til at kommunikere, planlægge og samarbejde. Jeg anbefaler derfor denne undervisningsform, som vores elever har benyttet med stor begejstring.” udtaler Britta Bak, direktør i Unges.
Esport styrker de kognitive funktioner
I undervisningen hos HYDR taler man om at samarbejde, lytte, planlægge og lægge strategier. Esport udfordrer og træner elevernes kommunikative, kognitive og motoriske evner. På den måde trænes meget mere end de sjove spil. Eleverne udvikler kompetencer indenfor problemløsning, kommunikation og samarbejde og kreativitet.
Succes med esport som undervisning handler om den rigtige underviser og korrekt undervisning. Det handler om at skabe et undervisningsmiljø med særlige hensyn, og om at tilrettelægge undervisningen i dialog med skolens undervisere. Det resulterer i en undervisning, der er omgående belønnende, spændende, og ikke mindst effektiv. Målet er ikke nødvendigvis at blive bedre til spillet, men at bruge spillet som et redskab til at arbejde med en bred vifte af kompetencer.
Hos Esport Danmark er det et af vores fokusområder; at kunne favne, inkludere og udvikle på et diverst felt af unge gamere. Vi arbejder altid på at udfordre status quo og give tilbage til de unge gamere. Hvis i sidder med gode historier eller erfaringer fra arbejde med autisme, ADHD, indlæringsvanskeligheder eller andre diagnoser, så tøv endeligt ikke med at tage fat i os. Sammen kan vi rykke mennesker.