1

Blogindlæg: “Esport: Forbandelse eller velsignelse?”

Danskerne fortjener, at esport bliver en velsignelse for samfundet. Lige nu bør politikerne støtte en esportskultur, der tøjler esportens sorte magi og gør den til et redskab, vi kan fremtidssikre vores samfund med. Ellers rammes en hel generation af gamerbørn.

 

Husker du dengang, det var dig, der skulle ’op og i skole’? Hele rutinen om morgenen; mor og far suser rundt, mens du skovler havregryn ind og kigger på bagsiden af pakken. I dag spiller dine børn sikkert på iPad. Fuldstændig harmløst. Og dog. Det er som om den iPad er sværere at fravriste ungerne end bagsiden af dine Solgryn.

 

Spilfirmaernes succes er så gennemgribende, at esporten nu er en uundgåelig del af de fleste børns liv. Selv om vi i Esport Danmark naturligvis knuselsker esport, ser vi også alle de bekymringer og udfordringer, I forældre kæmper med. Børn bliver ensomme, kommer bagud i skolen, gider ikke deltage socialt i hjemmet, får ikke nok motion.

Alt sammen bevis på at udfordringerne ved esport og gaming generelt ikke længere kan fortrænges ved at trække telefonstikket til modemmet ud, men handler om meget mere end børnenes liv i cyberspace.

Esportens sorte magi

Det kræver ikke stor indlevelsesevne at se, hvorfor en frisk ildkamp i CS:GO lige inden aftensmad virker mere tillokkende, end det sikkert meget sunde måltid, der snart står og damper på spisebordet. Og det er ofte sådan gaming misforstås – at det er på bekostning af noget andet. Computeren kæmper mod os om barnets tid.

 

Ingen forældre ønsker at undergraves i eget hjem. Ingen forældre ønsker at fratage børnene en hovedkilde til glæde. Esport Danmarks opgave er at skabe balance, så børn og unge udvikler sig intellektuelt, fysisk og socialt, samtidig med at de dyrker en masse esport. Udfordringen er at gaming indeholder så mange udfoldelsesmuligheder, som gør det svært for forældre at bevare overblikket i forhold til, når ungen spæner rundt i hallen efter fjerbolden.

 

Til gengæld er det meget nemmere for dig, at dit barn tager plads i kontorstolen og hverken skal bringes eller hentes fra sportshallen. Og dit barn synes helt sikkert om ikke at skulle pakke sportstaske, transporteres i bil, svede og bade, men i stedet bare tænde maskinen.

Esport er kommet for at blive, så hvordan understøtter vi en hel generation af gamere i deres udvikling?

Behovet for en national esport strategi

Kære forældre. Vi løser det sammen. Fra familiens fire vægge til ministerens skrivebord. For eksempel spirer der allerede nu en masse lokale esportsforeninger, hvor børn og unge spiller sammen under vejledning af trænere, der gennemgår en uddannelse certificeret og udviklet af Esport Danmark og DGI, ligesom mange foreninger følger Esport Danmarks etiske kodeks med retningslinjer for fairplay, fysisk aktivitet, indtag af læskedrikke og gambling. Men esport kan meget mere for vores samfund.

 

Et forskningsprojekt fra Aalborg Universitet viser, at skoleelever, der modtager undervisning, hvor man bruger esport som platform, kan koncentrere sig i længere tid og opnår bedre sammenhold i klassen. Spillene støtter altså fagligt og socialt. Også hos svagere elever, der i mange tilfælde indhenter deres jævnaldrende. Børnene motiveres til at arbejde i hold og løse opgaver, der kræver, at man har lavet sine lektier i matematik og dansk.

 

Hvorfor ikke betvinge esporten til at understøtte digitaliseringen af samfundet, herunder skolernes undervisning? Gør vi det, åbner vi også de unges øjne for at uddanne sig inden for IT. Efterspørgslen efter IT-specialister, som programmører og robotteknikere, er allerede akut og vil kun vokse med tiden. Lærer børnene fra en start at løse opgaver og arbejde i hold på digitale platforme, får vi en generation, der er gearet til den internationale konkurrence, og vores velfærdssamfund består bomstærkt.Netop strukturen og værdierne i det danske samfund med foreningsliv og folkeskoler, der binder os sammen, stiller os med en unik mulighed for at træffe langsigtede politiske beslutninger, der resulterer i viden og støtte, I, som forældre i det 21. århundrede, kan bruge.

 

Skal vi lade det være op til tilfældighederne, hvilken rolle esport spiller i vores samfund? På Christiansborg tøver man. Det gør vi ikke hos Esport Danmark. Lad os nu forløse sportens unikke potentiale i Danmark. Lad os få en ambitiøs national esport strategi.

 

Skrevet af:
Rasmus Amtoft, kommunikationskonsulent, Esport Danmark