1

Blogindlæg: Bliv en stærk medspiller som forælder i esportens tidsalder

Skal vi ikke bruge weekenden på at sidde i joggingbukser med dyner i sofaen, æde pizza og game? Nej, nej og nej. Du har nok også et barn, der egentlig helst bare vil skippe den friske gåtur i vinterskoven og hygge foran skærmen. Præcis som dig selv, dengang du var 9 år gammel.

– Hvor er sjippetovet og kortspillet mon blevet af?? Foto: Sherif Salama

Af Rasmus Amtoft, Esport Danmark

Nej, vi skal gud-hjælpe-os ud i den skov og fylde vores lunger til de sprænger af velvære.

 

Med gaming har vi forældre fået endnu et rutinemæssigt ’nej’ til ungen, og det får mange til at spørge sig selv, hvad der er den rigtige grænse for skærmtid, og hvordan man håndhæver hjemmets regler, uden at føle sig hensat til den sorte skole.

 

Der er mange gode grunde til at sætte begrænsninger for dit barns gaming, men at computerspil i sig selv er et onde, er ikke en af dem. Der findes masser af sjove, eventyrlige og kreative spil derude, ligesom det blomstrer med lokale foreninger, som tilbyder sociale, engagerende, trygge rammer for dit barn.

Hvad for et spil må poden prøve?

Lad mig først slå fast: Spil som Grand Theft Auto er IKKE årsag til det forråede menneskesyn hos unge, der begår skoleskyderier. Det kan være en holdning, men der er ingen videnskabelig evidens, som understøtter den.

 

Alligevel er det en god idé at følge aldersanbefalingerne, ganske enkelt fordi børnene undgår at få en dårlig oplevelse. Computerspil er fiktion, men man skal kunne forstå og købe præmissen, før fiktionen bliver sjov og engagerende. Intuitive spil som Minecraft, Littlebigplanet og Super Mario Maker er derfor rigtigt gode for de helt små.

 

Når det kommer til forskellige standarder blandt forældre, er det vigtigt at turde være ærlig om sine bekymringer, hvis ens børn får lov til at game voldeligere spil hos kammeraterne end derhjemme.

 

BONUSTIP

Er du selv gamer, så prøv at introducere dit barn til nogle af dine gamle favoritter: Crash Bandicoot, Zelda og Mario får konstante overhalinger og er stadig leveringsdygtige i nogle af de bedste spil på markedet. Det giver jer en fælles ramme, forstærket af din nostalgi, hvis I spiller med de samme karakterer, som du engang gjorde.

Hvor længe må mit barn spille?

Hvor ville det være smukt at se ens unger kravle i træer, bygge huler og lege tagfat dagen lang. Face it… det er ønsketænkning baseret på et overromantiseret billede af fortiden.

 

Se gaming som en etage i den virkelighed vores børn lever i. Idræt, bøger, film og musik udgør de andre etager i bygningen. Gaming er bare den nyeste, bygget ovenpå de gamle. Og det er da fedt! Flere muligheder for at lege!

 

Der findes ikke nogen universel sundhedsregel om passende spilletid for børn. Så det bedste råd er at se på dit barn; fysisk sundhed er åbenlyst, og det er det sociale også. Spiller din pige kun fodbold med muren, når du ikke har tid, siger det sig selv, at I skal ud og finde en klub til hende. Præcis det samme gælder med gaming. Der er sikkert en esportsforening lige i nærheden af dig.

 

Klik her og få en oversigt over registrerede esportsforeninger i Danmark

 

BONUSTIP

Har I et stramt program med indkøb og besøg hos svigerforældrene, er det en god idé at afstemme spilletiden på forhånd med dit barn. Spil som Fortnite har runder, så i de tilfælde brug dem som målestok. Til de små kan du benytte dig af et godt gammeldags æggeur til at fortælle, hvornår den aftalte tid er ovre. Husk forresten at stille det uden for børnenes rækkevidde. Måske kan de ikke klokken, men de er snedige.

Save game

Opdragelsen af ens børn bliver aldrig perfekt og meget af den viden, vi får, opstår i det øjeblik, vi skal bruge den. Et hjælpende råd på vejen kan til gengæld lette forældrerollen betydeligt, og i gaming-verdenen er vi kun lige begyndt på at gøre opdragelse til et landsdækkende projekt.

 

Bliv en stærk medspiller i dit barns gamingliv

 

  • Følg Esport Danmark på Facebook, hvor vi holder dig opdateret med vores arbejde for at styrke esporten i Danmark, så dit barn får de sjoveste, mest trygge digitale udfoldelsesmuligheder
  • Gå ind på Esport Danmarks hjemmeside, hvor du kan finde flere blogindlæg, materialer og information